راهنمای طراحی لیبل سی دی برای شما که می خواهید محتوای سی دی خود را با جذابیت بیشتر به کاربران ارائه دهید، بسیار موثر و کمک کننده خواهد بود. بنابراین با ما همراه باشید تا صفر تا صد طراحی لیبل سی دی و همچنین ابعاد، فرمت و دیگر جزئیات آن را مورد بررسی قرار دهیم. این کار را می توانید با نرم افزار فتوشاپ یا سایر نرم افزارهایی که بر روی سیستم قابل نصب هستند، به راحتی انجام دهید.
معمولا لیبل سی دی را بر روی یک مربع با ابعاد ۱۲ در ۱۲ سانتیمتر طراحی می کنند و سپس با تبدیل آن به یک دایره، طرح را روی سی دی می اندازند. از طرفی توجه داشته باشید که معمولا طرح روی سی دی ۲ میلیمتر از لبه ها فاصله دارد و به همین خاطر قطر لیبل سی دی به جای ۱۲۰ میلیمتر، ۱۶ میلیمتر در نظر گرفته می شود. همچنین لازم است بدانید اندازه سوراخ وسط سی دی ۲۲ میلیمتر است.
فراموش نکنید که در طراحی لیبل سی دی باید به DPI آن توجه کرد. dot per inch یا به اختصار، DBI نشان دهنده تعداد نقطه های موجود در واحد یک اینچ مربع بوده و هرچه بالاتر باشد، به معنی کیفیت بیشتر تصویر است. DBI معادل 300 برای طراحی لیبل سی دی با کیفیت مناسب است و توجه به این عدد می تواند در کیفیت و وضوح چاپ روی سی دی و دی وی دی تعیین کننده باشد.
ادوبی فتوشاپ photoshap، کرل درا، AI، CyberLink LabelPrint، CD Label Designer، Nero و... از بهترین نرم افزارهای طراحی لیبل سی دی به شمار می روند. امروزه ابزارهای بسیار زیادی برای طراحی برچسب سی دی به صورت رایگان و غیررایگان دردسترس هستند که با توجه به سلیقه و مهارت خود در استفاده از آنها، می توانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.
بسیاری از افراد به دلیل افکت های جذاب و شناخته شده ادوبی فتوشاپ و کورل درا، به سراغ این برنامه ها می روند و برخی دیگر تمایل دارند نرم افزارهای ساده تر را مورد استفاده قرار دهند.
طراحی لیبل سی دی یکی از مهم ترین مراحل چاپ روی سی دی به شمار می رود به همین دلیل در ادامه مهمترین مراحل طراحی لیبل سی دی در فتوشاپ را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم:
- گام اول: یک تصویر جذاب، با کیفیت و مرتبط پیدا کنید. اگر تصویری برای لیبل روی سی دی در نظر ندارید، اولین مرحله این است که از طریق گوگل، پینترست و... به دنبال تصاویر زیبا، مرتبط و البته رایگان بگردید. خوب است به ابعاد این تصاویر توجه نموده و سعی کنید تصویری را انتخاب نمایید که طول و عرض آن از ۱۳۷۰ پیکسل بالاتر نرود؛ چراکه اگر ابعاد تصویر بزرگنمایی شود، ممکن است وضوح آن کاهش یابد و کیفیت لازم را نداشته باشد.
- گام دوم: ادوبی فتوشاپ را نصب و باز کنید.
- گام سوم: تصویر را وارد فتوشاپ نمایید.
- گام چهارم: یا فایل الگوی لیبل سی دی را دانلود و باز کنید و یا در صفحه فوتوشاپ خود، مربعی با ابعاد 12 در 12 سانتیمتر ایجاد کنید و در وسط نیز یک مربع 2 در 2 را خالی در نظر بگیرید. هر دو این مربع ها باید به دایره تبدیل شوند. سعی کنید برای طراحی و انداختن تصویر حدود 2 تا 6 میلیمتر از دور سی دی فاصله بگیرید که در چاپ، نوشته و تصویر آسیبی نبینند.
- گام پنجم: الگوی لیبل CD را روی تصویری که قصد چاپ آن را دارید بیندازید و Opacity الگو را کمرنگ و نیمه شفاف کنید. با این کار می توانید بر تصویر زمینه دید کامل داشته باشید و الگوی سی دی را در موقعیتی قرار دهید که سوژه تصویر به درستی در کادر باشد. در این هنگام می توانید از میان ابزارها، ابزار move tool را که برای حرکت دادن کاربرد دارد انتخاب کنید تا در نهایت، تصویر به درستی روی الگوی سی دی قرار گیرد.
- گام ششم: در این هنگام می توانید نوشته ای که قصد دارید آن را روی سی دی چاپ کنید، بنویسید و در محدوده الگوی سی دی قرار دهید. توجه کنید که نوشته باید درون دایره الگو و با فاصله از دایره وسط آن باشد؛ زیرا این دایره جزو طرح چاپ شده نخواهد بود.
- گام هفتم: تصویر را از روی الگو برش دهید. از منوی ابزارها، ابزار Magic Wand Tool را انتخاب کنید و قسمت سفید و نیمه شفاف تصویر یا همان الگو را به آن معرفی نمایید. با انتخاب Image و سپس کلیک بر گزینه Crop یا همان بریدن، تصویر به اندازه الگو برش خواهد خورد و بخش های اضافی آن کنار خواهد رفت.
- گام هشتم: اصلاح تصویر؛ همانطور که الگوی لیبل سی دی درگیر است، تصویر را برجسته کرده و از بخش Select، Inverse ناحیه الگو را انتخاب نمایید. حال مناطق اضافه تصویر که از الگو بیرون زده اند را با دکمه حذف یا دیلیت، جدا کنید.
- گام نهم: غیرفعال نمودن الگو؛ در آخرین مرحله باید الگوی لیبل CD را غیرفعال کنید تا برچسب سی دی با استفاده از تصویر موردنظر نمایان شود.
- فرمت لیبل سی دی طراحی شده مسئله مهمی است که در هنگام ذخیره فایل و ارائه برای چاپ، باید به آن توجه کنید. Tiff، PDF، PNG و همچنین JPG از فرمت های قابل استفاده برای لیبل هستند که برای چاپ دیجیتال، از میان آنها، فرمت JPG پیشنهاد می شود. از طرفی فراموش نکنید که quality یا همان کیفیت تصویر باید در حداکثر مقدار ممکن، یعنی عدد ۱۲ باشد و کاهش کیفیت، نتیجه چندان رضایت بخشی نخواهد داشت.
- به مود رنگی یا CMYK (که مخفف Cyan آبی، Magenta سرخابی، Yellow زرد و Black سیاه است)، توجه کنید و لیبل را حتما با همین رنگبندی طراحی و برای چاپ استفاده کنید. رنگبندی RGB رنگ هایی را پدید می آورد که در چاپ نمی توان آنها را تولید نمود.
- برای طراحی لیبل سعی کنید تصویر، متن و رنگ هایی که به کار می برید، هماهنگ و مناسب باشند و همچنین سایز و فونت متن، هوشمندانه انتخاب شود.
- بهتر است نوشته های روی لیبل مختصر و مفید باشند. می توانید برای این نوشته به نام اثر هنری، نام پدیدآورنده این اثر و یک راه ارتباطی با ایشان (مثل اطلاعات تماس) بسنده کنید.
کلام آخر
اگر نکاتی که بالاتر ذکر شد را به درستی رعایت کنید، حتی اگر طراح حرفه ای نباشید، می توانید لیبل سی دی خود را طراحی نمایید. سپس این طرح را با فرمت PNG یا JPG تحویل افرادی دهید که می توانند با بالاترین کیفیت آن را چاپ نمایند. البته توجه کنید که کیفیت و انجام حرفه ای چاپ تنها بخش کوچکی از کار است؛ شما با انتخاب تصویر با کیفیت، هماهنگی رنگ ها و جایگذاری خلاقانه متون می توانید نقش بسیار پررنگی را در کیفیت و جلوه بصری سی دی ایفا کنید.